Aplicatii medicinale

Baile cu plante medicinale se constituie intr-un procedeu natural de tonifiere, ameliorare sau optimizare a functiilor organismului.  Acestea constau in imersia generala sau partiala a corpului intr-o cada speciala in care s-a turnat o cantitate calculata de fiertura sau infuzie de plante.
Aceste bai se bazeaza in principal pe actiunea directa, la nivelul tegumentului, a diverselor principii active cu actiune antiseptica, antiinflamatoare, cicatrizanta, fiind utile in tratarea diverselor afectiuni ale tegumentului.

Baile de plante au rolul de a ameliora:
-circulatia periferica;
- afectiunile si deranjamentele sistemului nervos central si periferic (stres, nevroze, astenii, nevrite si polinevrite);
- diverse boli de piele (troficitate si fermitate tegumentara scazuta, scrofuloza, eczeme, seboree);
- afectiunile osoase si ale articulatiilor (reumatism, rahitism, artroza, guta);
- starile de surmenaj, stres, insomnii;
- tulburarile nervoase;
- tulburarile metabolice;
- anemiile.

Mecanismul vindecator al bailor cu namol nu este inca pe deplin elucidat, dar ceea ce se stie deocamdata cu certitudine este ca intreaga actiune a namolului se exercita prin intermediul sistemului nervos. Influenteaza formula sangelui, viteza de sedimentare a globulelor rosii, metabolismul substantelor azotate, secretiile gastrice, biliare, pancreatice, renale si a tuturor glandelor cu secretie interna. De asemenea, namolul actioneaza pozitiv in oprirea din evolutie a proceselor inflamatorii cronice, in special a celor de natura reumatismala. Mai e utilizat in tratamentul proceselor inflamatorii cronice (dar netuberculoase) localizate la pleura si perineu, ca si a diferitelor inflamatii cronice care tin de zona genitala, sterilitatea secundara. Namolurile actioneaza benefic asupra pielii, fiind si un ingredient fara egal in cosmetica. Contribuie la eliminarea starilor de oboseala, mai ales a oboselii cronice, si creste rezistenta generala a organismului, sporind tonusul psihic si vitalitatea.

Baile cu apa sarata sunt indicate in afectiuni reumatismale cronice, artroza, spondilita anchilozanta, discopatie lombara și cervicala, dureri musculare, nevralgii, mialgii, entorsa, luxatie, boli ginecologice (inflamatie cronica a uterului, sterilitate, unele tulburari menstruale).

  • cazi medicinale
  • aplicatii medicinale