Aparat pentru tratarea disfagiei -
Vital Stim PLUS

Primește oferta de preț

Persoana

 

Ce este disfagia?

Disfagia, sau dificultatea de a înghiți, este răspândită mai ales  în rândul persoanelor în vârstă, afectând până la 20-40% din persoanele între 50-80 de ani. Până la 50% din dintre pacienții care au suferit la un moment dat un accident vascular cerebral dezvoltă un anumit grad de disfagie. Simptomele pot include tusea în timpul sau după înghițire, sufocarea cu alimente sau lichide, senzația că alimentele care se blochează în gât, durere în timpul înghițirii și dificultăți de respirație în timpul mesei. Disfagia este, de asemenea, frecventă la persoanele cu boli neurologice congenitale sau degenerative, cum ar fi boala Parkinson, scleroza multiplă și paralizia cerebrală.

Care sunt complicațiile ce pot apărea din cauza disfagiei?

Disfagia poate avea complicații devastatoare, cum ar fi pneumonia de aspirație, care este cauzată de mâncarea sau saliva care coboară prin trahee și ajunge în plămâni. Disfagia poate predispune, de asemenea, pacienții la complicații precum sufocarea și bronhospasmul, precum și la malnutriție cronică și deshidratare care pune în pericol viața, epuizare musculară, debilitare fizică și asfixie.

Cum se tratează cu succes disfagia?

Până de curând, disfagia era tratată prin logopedie convențională, terapie termică, manevre de înghițire și exerciții fiziologice. În multe cazuri, se recomandă o schimbare a dietei și a modului de preparare a alimentelor pentru a îmbunătăți siguranța înghițirii.

Este disponibil un tratament pentru disfagie, numit Terapia VitalStim PLUS.

Terapia VitalStim este o formă specializată de stimulare electrică neuromusculară (NMES) concepută pentru a trata disfagia prin reeducare musculară.

Stimularea poate fi aplicată la nivel senzorial, promovând reorganizarea corticală. Cu ajutorul terapiei repetate, mușchii sunt reeducați și calitatea funcției de înghițire se îmbunătățește. NMES are o experiență îndelungată și dovedită în multe domenii de reabilitare și este folosită de ani de zile de către fizioterapeuți pentru a trata mușchii mari, cum ar fi cei de la picioare, brațe și umărului.

Stimularea electrică neuromusculară VitalStim Plus ajută la recrutarea și reeducarea mușchilor în procesul de înghițire. Sub îndrumarea unui clinician, pacienții participă la o terapie interactivă care ajută la întărirea mușchilor pentru a reabilita deglutiția.

Programele prestabilite permit clinicianului să personalizeze tratamentele, în timp ce biofeedback-ul și elementele vizuale creează o experiență centrată pe pacient care încurajează implicarea și atingerea obiectivelor acestuia.

Sistemul de electroterapie și biofeedback sEMG VitalStim Plus proiectează în timp real progresul tratamentului pe ecranul unui computer sau al unei tablete.

Tehnologia Screen Mirroring permite medicilor să ghideze pacienții prin exerciții personalizate utile în dezvoltarea mobilității și ameliorarea disfagiei. Biofeedback-ul sEMG ajută la creșterea efortului și a duratei încercărilor de înghițire și la îmbunătățirea coordonării.

VitalStim Plus include înregistrări video ce ajută la demonstrarea exercițiilor terapeutice cheie: Masako, manevra Mendelsohn,  opțiuni de amplasare a electrozilor. VitalStim Plus conține o bază de date cu imagini pentru exemplificarea disfagiei: anatomice, patologice și opțiuni de tratament terapeutic, care contribuie la educarea pacientului.